Pages

Tuesday, 5 July 2011

BERSIH 2.0 : Kenapa kerajaan takut?

Assalamualaikum buat pembaca blog AP semua,

Apa kabar? Aku harapkan semua dalam keadaan sihat sejahtera selalu. Rasanya dah lama sangat aku tak update blog ni. Mungkin ilham tak muncul- muncul kot dan aku rasa beberapa hari ni macam malas juga nak update blog ni.

Hari ni kerajinan aku datang balik. Jadi aku nak sembang lagi pasal BERSIH ni sebab memang isu paling hangat peringkat kebangsaan setakat ni. Dalam seminggu ni kalau kita semua perasan memang kerajaan ambil langkah yang serius untuk menghalang agar perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai ni tak menjadi realiti. Aku buat beberapa kesimpulan kenapa kerajaan tidak mahu perhimpunan BERSIH 2.0 ini dijalankan. Ada 3 sebab mengikut pendapat aku iaitu:

1. Takut terjadi huru hara macam di timur tengah kerana sukar untuk mengawal keadaan sekiranya demonstrasi bertukar agresif.

2. Pelabur asing takut untuk melabur di Malaysia kerana bila demonstrasi bertukar ganas akan terlihat Malaysia seolah- olah tidak lagi dalam keadaan aman. Ini seterusnya akan menjejaskan projek- projek mega kerajaan yang seterusnya akan menggoyah keadaan ekonomi Malaysia.

3. Gangguan pada perkembangan ekonomi akan menyebabkan kenaikan harga barang yang seterusnya membuatkan rakyat tidak menyokong kerajaan pada pilihanraya akan datang.

Apa pendapat kawan-kawan blogger pula tentang isu ini?

- Posted using BlogPress from my iPad

2 comments:

  1. sy setuju sebab tiada keuntungan di situ.. harap2 bnda ni xkn jadi...

    ReplyDelete
  2. Niena, thanks singgah blog ni, sebenarnya negara membangun macam malaysia ni masih belum bersedia utk diadakan demonstarsi.. Kesan negatifnya lebih banyak....

    ReplyDelete